Szláv Intézet

SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM * BTK

BOLGÁR KULTURÁLIS NAPOK

2019.10.15. kedd

19.00   Nemzetiségek Háza (Osztrovszky utca 6.)

Plovdiv 2019 – Madarak bazilikája

2019-ben a bulgáriai Plovdiv lett hivatalosan Európa kulturális fővárosa. Plovdiv Európa egyik legősibb városa, az első bolgár város, amely elnyerte ezt a címet. Építészete felidézi a trák, a görög, a római, a bizánci és az oszmán korszakot. A plovdivi püspöki bazilika fényűző mivoltára ma a színpompás padlómozaikok szolgáltatják a legékesszólóbb bizonyítékot jelképeikkel és madárábrázolásaikkal. Az ebből az alkalomból rendezett fotókiállítást megnyitja Farkas Baráthi Mónika, a Haemus bolgár-magyar folyóirat Plovdiv-számát bemutatja Hadzsikosztova Gabriella.

20.00   Nemzetiségek Háza (Osztrovszky utca 6.)

Tzveta Sofronieva: A föld színe

„Indulj el a versben található nyomokon, hogy határokat léphess át, és a másikban, a holnapban felismerd önmagad.” Lucifer sötét képeit mutatja fel korunk kimagasló költőnőjének, Tzveta Sofronievának többnyelvű, több műfajú, az irodalmi, tudományos és hétköznapi nyelvi regiszterekkel zsonglőrködő posztdramatikus poézise.
A Malko Teatro irodalmi performansza. Közreműködnek: Hadzsikosztova Gabriella, Horváth Veronika, Bucsi Annamária színművészek és Gyányi Marcell nagybőgő

2019.10.17. csütörtök

20.00   Millenniumi Kávéház (Dugonics tér 12.)

A Zűrös Banda koncertje

A Zűrös Banda zenéjében a magyar és balkáni zenei hagyományok mellett a jazz és a modern tánczenék kapaszkodnak össze. Ebből a különböző kultúrákat és zenei stílusokat magába foglaló elegyből alakul ki a Zűrös Bandát jellemző egyéni zenei arculat. Első lemezük a Fonó Budai Zeneház gondozásában jelent meg 2015 szeptemberében. A megjelenés után szinte azonnal, igen erős nemzetközi mezőnyben felkerült a világ legrangosabb világzenei toplistájának, a World Music Charts Europe-nak (WMCE) legjobb albumai közé.
Az együttes a magyar világzenei színtér jól ismert zenekarainak tagjaiból verbuválódott.
Tagok: Básits Branka – Junior Prima díjas (ének), Bede Péter (szaxofon), Babcsán Bence (szaxofon), Varga Kornél (gitár), Boros Attila (basszusgitár), Kertész Ákos (dob).

 

2019.10.22. kedd

18.00   SZTE Rektori Épület, 5-ös terem (Dugonics tér 13.)

Az 1444-es várnai csata – Négyesi Lajos hadtörténész előadása

575 évvel ezelőtt, 1444. november 10-én vívták az I. Ulászló magyar király és Hunyadi János által vezetett keresztes hadak, illetve II. Murád oszmán szultán seregei a várnai csatát, mely a keresztény uralkodó meggondolatlan támadása és halála miatt a törökök győzelmével végződött. Az ütközet nyomán a szegedi béke megszegésével indított hadjárat katasztrofális véget ért, vagyis az oszmánokat nem sikerült kiszorítani a Balkánról, igaz, a Várna mellett elszenvedett veszteségek Murád számára is komoly csapást jelentettek.

 

2019.10.24. csütörtök

21.00   JATE Klub (Dugonics tér 13.)

Milenita-koncert

Milenita egyszemélyben zenész, zeneszerző, szövegíró és énekes. Kevesebb mint egy évtized alatt a bolgár alternatív színpad kultikus alakjává vált. Sajátos hangjával és örökös mosolyával a nagy zenei események rendszeres fellépője, sikeresen működik együtt más műfajok képviselőivel, filmszerepeket is vállal. Zenei stílusok keveredése (Smooth jazz, Pop, Trip hop, Swing, Electro swing, Downtempo, R&B, Lounge, Jazz, Reggae fusion) és attraktív színpadi jelenléte felejthetetlen élmény a közönség számára.

 

2019.11.07. csütörtök

20.00   JATE Klub (Dugonics tér 13.)

Bolgár táncház a Balkán Táncegyüttessel

Az együttes 1990 óta működik, fő profilját a bolgár táncok jelentik, repertoárja felöleli Bulgária minden tájegységét. Az együttes rendszeres résztvevője hazai fesztiváloknak és kulturális rendezvényeknek, de céljuk nem csak a néptáncok színpadi bemutatása, hanem azoknak táncházakban való tanítása is. A csoport a szegedi bolgárokkal régóta szoros kapcsolatot ápol, ennek keretében az együttes vezetője, Majthényi Dániel, a szegedi Nemzetiségek Házában havi rendszerességgel bolgár néptáncokat oktat. A táncházban a zenei kíséretet az együttes zenekara biztosítja.

 

Szervezők:

Szegedi Bolgár Nemzetiségi Önkormányzat
Bolgár Baráti Társaság

Támogatók:

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Bolgár Országos Önkormányzat