Szláv Intézet

SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM * BTK

Miniórák a kari nyílt napon

 

 Orosz Filológiai Tanszék

szlavisztika – orosz szakirány, orosz nyelv és kultúra tanára

 

10:30 – 10:50

Terem: Orosz tolmácsterem

Előadás címe: A STALKER Univerzum születése

Előadó: Dr. Mikola Gyöngyi

A népszerű videojáték és a hozzá kapcsolódó S.T.A.L.K.E.R könyvsorozat előzménye a Sztrugackij fivérek 1972-ben megjelent Piknik az árokparton című regénye, amely Andrej Tarkovszkij legendás filmjét, a Stalkert is ihlette. Miben áll a regény nagy rejtélye, amely mind a mai napig folytatásra és tovább gondolásra ösztönzi az olvasókat?

 

 

 

 

 

11:00 – 11:20

Előadás címe: Az orosz rap

Előadó: Kovács Dávid

 A minióra bepillantást nyújt az orosz rap történetébe, bemutatja a legfontosabb irányzatokat és alkotókat. Szó lesz többek között a Magyarországon is ismert oszét származású Miyagiról és belehallgatunk a legjobb számokba.

 

 

 

 

 

11:30 – 11:50

Előadás címe: Ki mit tud az orosz civilizációról?

Előadó: Dr. Györfi Beáta

Rövid, 2-3 mondatos leírás: Oroszországról és az orosz kultúráról az embereknek szerteágazó ismeretei vannak. A minióra során interaktív vetélkedő formájában megnézzük, ki mennyit tud erről a hatalmas és napjainkban megosztó országról.

12:00 – 12:20

Előadás címe: Nehéz nyelv-e az orosz?

Előadó: Dr. Krapivina Maria, Dr. Györfi Beáta

Rövid, 2-3 mondatos leírás: A minióra során nyelvi lektorunk segítségével rövid bemutatót tartunk az orosz nyelv rendszeréről, aminek keretében lehetőség nyílik egy interaktív „nyelvi alkalmassági vizsga” elvégzésére is.