Szláv Intézet

SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM * BTK

 А 2020-2021-es tanévben аz Orosz Filológiai Tanszék tíz hallgatója Dr. Tóth Szergej és Dr. Mikola Gyöngyi szakmai irányításával részt vett a Moszkvai Társadalmi és Pedagógiai Főiskola “Ifjúság. Család. Gyerekek”. Fórum (Форум. Молодёж. Семья. Дети) elnevezésű projektjének munkájában. A projekt az Orosz Művelődési Minisztérium Ifjúságpolitikai Hivatala által meghirdetett össz-oroszországi pályázaton nyert támogatást.

A projekt célja az volt, hogy az egyetemista korosztály szemszögéből mutassa be a család fogalmának változását és a mai családokat érő kihívásokat, valamint keresse azokat a modelleket, amelyek a jól funkcionáló (boldog) családokra jellemzőek. A tíz hallgató, Fási Arnold, Gere Detre, Gőgh Dániel, Kaiser Kamilla, Kotvics Bettina, Nyiri Gergő, Rozgonyi Adél, Sipos Brigitta és Selmeci Emese előzetesen összeállított kérdőív alapján  interjúkat készítettek olyan párokkal, akik már legalább 15 éve élnek együtt. Az interjúk anyagából készült Glosszárium bevezető tanulmány kíséretében megjelent a Социальная Педагогика в России című rangos társadalompedagógiai folyóirat 2020/6. számában.

 

 

 

2021. október 21-én a hallgatók online kapcsolódtak be a projekt Moszkvában rendezett zárókonferenciájának munkájába, ahol Dr. Tóth Szergej előadást tartott A család szemiotikája címmel. A magyar hallgatók munkáját oklevelekkel ismerték el, melyeket a konferencián prof. Dmitrij Melnyikov akadémikus, a főiskola rektora adta át virtuálisan a szegedi hallgatóknak.

 

A Moszkvai Társadalmi és Pedagógia Főiskola által kiállított elismerő okleveleket Szegeden 2021. november 23-án Prof. Dr. Bibok Károly intézetvezető adta át a hallgatóknak.

 

Fotó: Nagy-Mikola Sándor